Groenten en fruit voor de kleintjes

fruit hapjes voor kindjes

Een gebalanceerd en gezonde voeding voor je kindje, wie wil dat nu niet? Wanneer je kindje ongeveer zes maanden oud is geworden, mag je beginnen met het aanbieden van groente of fruit hapjes! Gelukkig worden de ‘kant-en-klare’ hapjes van de supermarkt steeds beter, meer diverse en gezonder. Maar het is natuurlijk ook erg leuk, gezond en leerzaam om deze hapjes zelf te maken!

 

Let op: wij zijn geen experts op het gebied van babyvoeding. Maak vooral keuzes die voor jou goed voelen. Heb je ergens twijfels over, bespreek dit dan met het voedingscentrum.

 

Hoe maak je zelf hapjes?

Wanneer je zelf hapjes gaat maken is: “voorbereiding is key”! Je hoeft niet perfect te kunnen koken, maar zorg wel voor goede producten. Zorg voor een goed gevulde voorraadkast en kiest voor vers onbewerkt en suikervrije (biologische) producten! Het maken van gezonde hapjes is vrij eenvoudig. Wanneer je gaat starten met de hapjes kun je het beste de volgende groente en fruit aanbieden:

 

  • Groenten: Bloemkool, Broccoli, Boontjes, worteltjes, Doperwtjes en Pompoen
  • Fruit: Appel, Banaan, Blauwe bes, Framboos, Meloen, Mango, Peer, Perzik

De hapjes maak je door de groenten te stomen of koken tot ze redelijk/ zacht zijn. De meeste fruitsoorten hoeven niet gekookt te worden, dit hoeft alleen met harde fruitsoorten zoals de appel. Wanneer al je groenten en fruit zacht is, kun je verschillende combinaties maken en deze pureren in een keukenmachine of met een staafmixer. Wordt het niet helemaal zacht? Dan kun je een beetje water toevoegen. Schep een normale portie in een bakje of glazen potje en vries deze in voor later gebruik. Om eventuele kleine pitjes te verwijderen, zou je het hapje kunnen zeven.

 

Voorbeeld recepten

Vele ouders zeggen; start met groenten en vervolg later pas met fruit. Op deze manier raakt je kindje niet te snel gewend aan zoeten producten. Echter, zijn de meningen hier verschillend over, hierbij zijn wij zeker geen experts, dus kies vooral voor de werkwijzen die bij jou past.

 

Lekkere fruit recepten die je kunt maken zijn:

 

  • Banaan + mango + appel
  • Aardbei + banaan + peer
  • Blauwe bessen + aardbeien + framboos

frambozen blauwe bes en aardbei

Lekkere groenten recepten die je kunt maken zijn:

 

  • Broccoli + (sperzie)bonen
  • Worteltjes + doperwtjes
  • Pompoen + worteltjes

Wat is verder van belang?

Als jij gaat starten met nieuwe combinaties, dan is het belangrijk dat je doorzet. Zoals je waarschijnlijk al weet is het belangrijk dat jij het juiste voorbeeld geeft. Praat met je kind, leg uit wat hij/zij eet en waarom, maar zet ook door. Wist je dat een kindje vaak vijf tot tien keer moet proeven voordat hij/zij een nieuwe smaak leert waarderen? Start dus gewoon met het maken van groenten en fruithapjes, varieer met de producten en geniet samen met je kleintje!

Ben jij geïnspireerd door deze content? Bekijk dan één van onze andere blogs hieronder. Of volg ons op Instagram @Berrybrothers.nl en ben als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen. Wil je graag jouw bessennieuws of creatie met ons delen? Gebruik dan de hashtags: #berrybrothers #berrybrothersrecepten. Tot de volgende keer!

Recente berichten

Nieuws, weetjes en feitjes over gezondheid en lifestyle

Scroll naar boven

Word berryfan!

En ontvang ons gratis zacht fruit receptenboek